Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Surówki i sałatki

Surówka Colesław

Coleslaw – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet.
Składniki:
– pół główki młodej kapusty lub kapusty Coolwrap
– 1 średnia marchewka
– 1 cebula
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
– 1 spory ząbek czosnku
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj. W zależności od jej twardości wykonaj następne czynności – jeśli kapusta jest delikatna wystarczy włożyć ją na sito i przelać wrzątkiem, jeśli jest twardsza to zalej ją wrzątkiem na kilka minut i dopiero po tym czasie odsącz.
Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj wszytko do kapusty.
Z majonezu, jogurtu, octu, cukru i przypraw przygotuj sos. Dodaj do niej też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko razem z kapustą. Surówkę podawaj najlepiej po 1-2 h schłodzeniu w lodówce.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ