Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z grzybów Przystawka, przekąska

Świąteczne choinki – faszerowane pieczarki

Zapiekane pieczarki w kształcie choinki to kolejny sposób który wprowadza nas w magię świąteczną. Bardzo smaczna przekąska, szybka w przygotowaniu, dekoracyjna.
Składniki:
– 10 pieczarek
– 1 jajko
– 2 łyżki startego sera parmezan
– pół pęczka szczypiorku
– 1 cebula
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju + łyżeczka masła
Dodatkowo: ser żółty, papryka
Jajko gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy posiekane nóżki pieczarek i często mieszając smażymy aż cały sok odparuje.
Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy starte jajka, starty ser parmezan i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Kapelusze lekko solimy, następnie nakładamy na nie spore porcje nadzienia.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy nadziane kapelusze. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 10-12 minut.
Zapieczone pieczarki studzimy, na górę nakładamy trochę majonezu, układamy małe kiście kopru, z sera i papryki wycinamy gwiazdy, za pomocą wykałaczki mocujemy na górze pieczarki. Majonezem nanosimy małe kleksy.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ