I cóż tu napisać – od dawna bardzo popularne i lubiane. Delikatne, biszkoptowe ciasto z jabłkami lub wiśniami, kremem budyniowo – maślanym i czekoladą. Jabłka zapadają się podczas pieczenia tworząc charakterystyczny wzór fali. Pięknie się prezentuje, nie jest pracochłonne – w zasadzie wszystko zrobi za nas mikser. Jedno z tych bardzo prostych i dekoracyjnych ciast ze starego zeszytu. Możemy do niego użyć ulubionych lub aktualnie dostępnych owoców, jest pyszne i szybkie, gorąco polecam.
Składniki na ciasto:
– 3 jajka
– 150 g drobnego cukru
– 150 ml oleju rzepakowego
– 150 ml mleka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mleka
Składniki na krem:
– 400 ml mleka
– budyń waniliowy w proszku
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki soku z cytryny
– 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Glazura:
200 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
70 g masła
Dodatkowo:
– 5-6 jabłek pokrojonych w małe kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki, układamy rzędami na cieście.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180ºC , do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Przygotować krem:
Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ponadto:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo – maślanej. Chwilę odczekać, aż czekolada stężeje.
Smacznego :-).
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..