Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Domowe wyroby Pieczywo Pora Na Posiłek Przepisy

Puszyste bułeczki drożdżowe z mrożonymi jagodami

Żadne inne ciasto nie posiada takich właściwości jakie ma ciasto drożdżowe: obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, zawiera witaminy i minerały.
Jest cennym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się na glukozę – paliwo dla wszystkich komórek. W czerstwym cieście drożdżowym skrobia przekształca się w skrobię oporną, która reguluje trawienie, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia.
Ciasto drożdżowe zawiera witaminy z grupy B. Są one niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, poprawiają pamięć, nastrój, koncentrację, łagodzą objawy stresu.
W cieście drożdżowym jest też sporo sodu, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, cynku, żelaza, miedzi, manganu. Jeśli ciasto jest odpowiednio przygotowane jest lekkostrawne i mogą je jeść małe dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące oraz rekonwalescenci.
Ciasto drożdżowe w połączeniu z jagodami tworzą niesamowitą odżywczą mieszankę.
Jagody zawierają pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego.
Jagody warto jeść na surowo jak i mrożone, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki.
Jagody są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.
Wniosek nasuwa się sam – bułeczki drożdżowe w połączeniu z jagodami są bardzo zdrowe (oczywiście w rozsądnych ilościach).
Przedstawiam mój wypróbowany sposób na bułeczki drożdżowe z jagodami.
Składniki:
– szklanka mrożonych jagód w zimie, świeże w sezonie
– 500g mąki pszennej typ 450 – 500
– 150ml mleka
– 100g masła
– 80g cukru
– 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
– szczypta soli
– 30 g drożdży świeżych (lub 8g suszonych)
– cukier waniliowy
– 1 łyżka cukru
Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera (wyrabiamy minimum 6 minut). Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją „wyrastanie ciasta”.
Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na osiem równych części.
Jagody mieszamy z łyżką cukru – zamrożonych nie rozmrażamy przed nadziewaniem bułeczek.
Z ciasta formujemy kulki, lekko rozciągamy ciasto, wkładamy po 2 łyżeczki jagód, zlepić brzegi, nadać kształt bułeczce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut a następnie lekko smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ