“Mokre” Brownie

Brownie to tradycyjne ciasto czekoladowe. Pochodzi z USA i jest najlepszym dowodem na to, że w kuchni
Brownie wszystko się może zdarzyć. Legenda głosi, że powstało dzięki roztrzepaniu pewnej amerykańskiej bibliotekarki Pani Brown. Podczas pieczenia ciasta zapomniała dodać proszku do pieczenia i ku jej zaskoczeniu wyjęła z piekarnika płaskie, niewyrośnięte brązowe ciasto. Mimo to postanowiła je zaserwować zaproszonym gościom. Na szczęście!
Przepis po raz pierwszy opublikowano w 1906 roku.
Brownie to ciasto dla każdego łasucha. Udaje się zawsze – w końcu z założenia jest zakalcem.
Brownie podaje się pokrojone w kostkę.
Wszelkie modyfikacje są pożądane. Do ciasta można dodać: skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy laskowe lub włoskie, migdały, pokrojoną w kawałki czekoladę.
Aby wzmocnić smak ciasta można dodać łyżkę kakao. Słodszy smak uzyskamy zamieniając czekoladę deserową na mleczną. Oprócz tego ciasto można ozdobić polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
– 250g gorzkiej czekolady
– 150g masła
– 200g cukru
– 3 łyżki kakao
– 150g mąki pszennej
– 250ml mleka
– 6 jajek
– 40ml rumu lub aromat rumowy
Polewa czekoladowa:
– 150g gorzkiej czekolady
– 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Rondelek umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły – w takiej łaźni wodnej nie przypalą się tak łatwo jak bezpośrednio na normalnym ogniu. Odstawić na bok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Wlewamy ciasto i pieczemy 20 min. w temperaturze 200°C (w kuchenkach z tzw. termoobiegiem 180°C).
Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Polewą polać ciasto. Udekorować orzechami ziemnymi, płatkami migdałów lub według uznania.  Ostudzone ciasto kroimy w kwadraty i zajadamy ze smakiem. Smacznego.

Dodaj komentarz