Ciasto ze Śliwkami i Bezami! Smaczne, proste i niedrogie!

W sezonie śliwkowym moja rodzina domaga się ciasta ze śliwkami, zresztą kto go nie lubi. Niezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy, zrobisz raz a domownicy będą się domagać ciągle. Ten deser ze śliwkami jest tak pyszny, że po prostu nie można się od niego oderwać. Ma trzy najważniejsze zalety: smaczne, proste i niedrogie! Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu.
Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.
Do upieczenia użyłam formy kwadratowej o boku 26cm.
Ciasto:
– 600 g śliwek
– 8 żółtek jaj
– 110g mąki
– 100g cukru
– 50ml ciepłej wody
– 30g mąki ziemniaczanej
– 10g  olej roślinny
– 8g cukier waniliowy
– 5g proszku do pieczenia
Beza:
– 6 białek (ok 140g)
– 140g cukru
– 30g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, odkładamy.
Do miksera wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach 6-7 minut do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Wlewamy olej, miksujemy, po chwili wlewamy ciepłą wodę.
Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej – dalej mieszamy łopatką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka stopniowo dodając cukier, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ubitymi białkami. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia na powierzchni powstaje niezwykle dekoracyjny efekt rosy.
Smacznego.

Dodaj komentarz