Japońskie grillowane bakłażany z łososiem wędzonym

Grillowany japoński bakłażan to pyszne i szybkie danie, które można łatwo włączyć do naszego posiłku . Bakłażany są grillowane z nienaruszoną skórą, co sprawia, że ​​ich wewnętrzne miąższ jest słodki i delikatny, z fakturą, która praktycznie rozpływa się w ustach. W połączeniu z łososiem wędzonym stanowią świetną przekąskę na naszym stole.
Składniki:
– 2-3 szt. japoński bakłażan
– 100g serka kremowo-chrzanowego
– 100g wędzonego łososia
– listki rukoli
– sól do smaku
Umyj i osusz bakłażana. Pokrój na paski wzdłuż, posól i odstaw na kilka minut. Bakłażan puści sok, wytrzyj ręcznikiem papierowym, połóż na rozgrzaną patelnię grillową (przetrzyj wcześniej oliwą), smaż do lekkiego zarumienienia. Odłóż do wystudzenia.
Weź jeden pasek bakłażana, lekko posmaruj serkiem kremowo-chrzanowym, połóż 4 listki rukoli w odstępach, teraz plasterek łososia wędzonego i zwiń jak roladę. Możesz spiąć pikerem, ozdobić listkiem pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz