Nasza kuchnia ciągle się zmienia, nie mówimy już że Polska kuchnia jest najlepsza. Każda ma w sobie coś szczególnego, charakterystycznego, coś co chcemy poznać i posmakować. Takim daniem jest meksykańskie Burrito.
Oryginalnie meksykańskie burrito było mniejsze niż współczesne wersje, zazwyczaj tortilla była wypełniona jednym składnikiem mięsem, fasolą lub ryżem. Wersja zawierająca więcej składników zaczęła być popularna w USA, do nadzienia dodaje się tam często: ryż, fasolę, sałatę, mięso, salsę, ser, guacamole czy śmietanę.
W odróżnieniu od tacos jest robione z pszennej tortilli, a nie kukurydzianej.
Składniki:
– 300g mięso mielone wołowe
– 1 łyżka oleju
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1/2 puszki fasoli czerwonej
– sól i pieprz do smaku
– kmin rzymski do smaku
– wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
– tortilla kilka sztuk
Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać mięso, mieszać i smażyć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminem, dusić 10 minut. Dodać fasolę dobrze osączone. Jeszcze chwilę dusić razem.
Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na nie powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Gotowe burrito można podawać z kwaśną śmietaną, guacamole lub innym sosem.
Smacznego.