Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Zupy

Barszcz Mazowiecki z botwiną

Jeżeli już wędrujemy po Polsce, warto odwiedzić region Mazowiecki, a tu spróbować pysznego barszczu Mazowieckiego z botwiną. Polecam.
Składniki:
– 0,25 kg mąki żytniej
– 1,5 litra przegotowanej wody
– pęczek młodych buraczków
– łyżeczka stołowa posiekanego młodego koperku
– łyżeczka stołowa szczypiorku
– sól do smaku
– 0,5 szklanki śmietany
– 2 jaja
Sposób wykonania :
Mąkę zalać ciepłą przegotowaną wodą, postawić w ciepłym miejscu. Oczyszczone i drobne pokrojone buraczki ugotować dodając pod koniec gotowania koper i szczypiorek, następnie rozprowadzić przecedzonym kwasem żytnim. Zaprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać jaja ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ