Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Zupy

Barszcz rosyjski

Zupa, której w Rosji zabraknąć nie może. Barszcz rosyjski – rozgrzewający, aromatyczny, pyszny. Polecam.
Składniki:
– 2 buraki
– 20 dag białej kapusty
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 5 dag suszonych prawdziwków
– 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki margaryny
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– 1 łyżka octu winnego
– 1 liść laurowy
– 8 ziaren pieprzu
– 1 goździk
– 1,5 łyżki koperku
– 1 łyżka cukru
– sól, pieprz
Sposób wykonania :
Grzyby starannie opłukać , osączyć, zalać 6 szklankami wody i odstawić na 3 godziny. Gotować w tej samej wodzie 40 minut. Wywar przecedzić i zachować, grzyby pokroić w kostkę. Kapust opłukać, osączyć, poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować 10 minut.
Buraki, marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce od jarzyn. Cebule obrać i pokroić w kostkę . Przygotowane warzywa dusić 5 minut na 2 łyżkach margaryny. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i energicznie mieszając, dusić jeszcze 3 minuty.
Następnie połączyć z kapustą, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz goździk i gotować zupę 25 minut. Śliwki umyć, pokroić w paski i wraz z grzybami włożyć do zupy. Usunąć liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do zupy. Z pozostałej margaryny oraz mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę ubić. Barszcz rozlać do talerzy, każdą porcję przybrać 1 łyżką śmietany i posypać koperkiem. Podawać z pieczywem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ