Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Zupy

Zupa ze świeżych borowików

Jesień to czas zbiorów runa leśnego – grzybów. Co może być najlepsze w sezonie grzybowym? Zupa gotowana ze świeżych borowików, to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Zapach, smak i aromat wspaniały i nie porównywalny z niczym innym. Podzielę się z Wami moim przepisem na zupę ze świeżych borowików.
Składniki:
– 300g borowików
– 200g wołowiny rosołowej (szponder)
– 1 marchew
– kawałek selera
– 1 korzeń pietruszki
– kawałek pora
– 1 cebula
– lubczyk świeży lub suszony
– natka pietruszki
– 2 łyżki masła
– 2 liście laurowe
– 4-5 kulki ziela angielskiego
– sól do smaku
– pieprz czarny w ziarnach
– 1/4 szklanki śmietany 12%
Przygotowanie
Do garnka nalać 2 litry wody, wrzucić umyty szponder, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, lubczyk, dodać obrane i umyte warzywa. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Warzywa wyjąć z wywaru i zostawić do wystudzenia.
Borowiki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać grzyby, usmażyć na złoto i dodać do wywaru, gotować jeszcze 10 minut. Do zupy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości a następnie dodać warzywa również pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
Zupę poprószyć świeżą natką pietruszki.
Smacznego.

https://www.youtube.com/watch?v=G5PkUhuKAbI

ZOSTAW ODPOWIEDŹ