Pierniki Bożonarodzeniowe

Zawsze przed świętami ogarnia mnie szał robienia pierników. Jest to nieodzowny coroczny Bożonarodzeniowy element przygotowań. Uwielbiam zapach rozchodzący się po domu właśnie tych pierników. Wypróbowany przepis na pierniki, które zawsze się udają.

Składniki:
– 2 jajko
– 160g cukru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
– szczypta soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, aby pierniczki miały ciemniejszy kolor)
Jajka i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, ucieramy. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy foremkami gwiazdki, ludziki, choinki, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( dobrze jest rozwałkować na papierze do pieczenia, wykrawać figury, zdjąć nadmiar ciasta, resztę zsunąć z papierem na blachę). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy od 10 do 15 minut, w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.
Upieczone ciastka studzimy.
Smacznego.

Jak zrobić pierniki do powieszenia.
Pierniczki z otworkiem do przewlekania – otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z cukierkowymi witrażykami – również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po wystudzeniu.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu i po zmięknięciu pierniczków.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *