Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser

Tort dla morsów – okolicznościowy

Tort okolicznościowy zwykle wypiekany jest w większych blaszkach. Dzieje się tak z tortami weselnymi lub gdy spodziewamy się większej ilości gości.
Zmorą wypieku tortów (dla niektórych) jest biszkopt. Jak upiec aby wyrósł równy, pulchny a co najważniejsze bez proszku do pieczenia. Stosując się do poniższych wskazówek na pewno upieczecie biszkopt który Wam nie opadnie będzie równy i wysoki. Z podanych składników biszkopt na tort piekę w blaszce o wymiarach 42x34x6cm. Piekę dwa biszkopty, jeden jest z 9 jaj, drugi z 6 jaj. Pierwszy biszkopt z 9 jaj po upieczeniu kroję poziomo i mam dwa placki biszkoptowe – co daje mi w sumie trzy placki biszkoptowe.
Składniki na I biszkopt:
– 9 jajek
– 234g mąki
– 72g mąki ziemniaczanej
– 297g cukru
składniki na II biszkopt:
– 6 jajek
– 156g mąki
– 48g mąki ziemniaczanej
– 198g cukru
Składniki na krem:
– 1200ml śmietany 36%
– 2 serki mascarpone
– szklanka cukru pudru
– 2 cukry waniliowe
– 2 szt. fix do śmietany
Dodatkowo
– 850g dżemu z czarnej porzeczki
– poncz rumowy do nasączenia biszkoptu
– wiórki kokosowe
– barwnik spożywczy w żelu
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy mikserem ok. 6-8 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.
Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Na dół formy kładziemy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. „kopiec kreta”.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu. Pamiętajmy aby biszkopt objechać nożem przy blaszce.
Biszkopt z 6 jaj, analogicznie wykonujemy jak z 9 jaj, jedynie pieczemy krócej ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy – biszkopt jest upieczony.
Przestudzony biszkopt z 9 jaj kładziemy na dużą deskę, kroimy na dwa blaty, jeden placek odkładamy na bok. Biszkopt nasączamy rumowym ponczem, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. (Można użyć innego np. śliwkowy lub powidła śliwkowe). Przykrywamy drugim plackiem.
Składniki na krem dzielimy na pół. Mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do wyższego naczynia i miksujemy aż lekko zacznie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder z cukrem waniliowym. Serek mascarpone wcześniej przemieszać łyżką i po łyżce dodawać do śmietany, na koniec dodać fix śmietanowy. Bardzo krótko miksować i gotowe.
Placek drugi nasączamy ponczem i rozprowadzamy równomiernie krem śmietanowy, przykrywamy trzecim plackiem biszkoptowym.
Przygotowujemy krem śmietanowy z drugiej porcji analogicznie jak część pierwszą. Taki krem możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Po nasączeniu ponczem trzeciej warstwy, odkładamy trzy łyżki kremu, resztę rozprowadzamy na całej powierzchni równomiernie łącznie z bokami.
Odłożony krem mieszamy z barwnikiem spożywczym i do tego celu użyłam w żelu – co zapobiega rozwodnieniu kremu.
Logo morsów można nanieść na tort za pomocą szablonu lub odręcznie tak jak ja wykonałam. Boki posypujemy wiórkami kokosowymi. Za pomocą tylki i rękawa cukierniczego wykańczamy brzegi tortu.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ