Szwajcarski kotlet

Jesienno-zimowa pora jest jedną z tych, za jakimi większość z nas nie przepada. Często padający deszcz i brak słońca negatywnie wpływa na nasz nastrój. Wraz ze zmianą pory roku, zmienia się nie tylko nasze samopoczucie, lecz także dieta. Coraz częściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki konserwowe, zapasy ze spiżarni, które przygotowywaliśmy przez całe lato. Na stole coraz mniej pojawia się świeżych warzyw i owoców. Gdy spada temperatura na zewnątrz nasz apetyt rośnie, a przygotowanie chłodnika na obiad, które sprawdzało się w trakcie trwania upałów już nie wystarcza. Często na naszych talerzach zaczynają pojawiać się treściwsze dania z mięsa. Klasyczny kotlet schabowy już nie wystarczy, istnieje wiele ciekawych pomysłów na to, by przyrządzić wyśmienite danie na bazie mięsa schabowego.
Ważnym czynnikiem aby danie nam smakowało jest kupienie odpowiedniego kawałka mięsa. W sklepach możemy spotkać się z mięsem schabowym z kością albo bez. Do przygotowania naszego dania wybieramy schab bez kości, jednak powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze mięso na kotlety ze schabu nie powinno posiadać zapachu sugerującego jego zepsucie. Istotny jest także kolor, schab powinien być czerwony bądź różowy. Naloty szarości mogą nam sugerować, że mięso było wcześniej mrożone albo jest po prostu nieświeże i lepiej, abyśmy zrezygnowali z jego zakupu. Podobnie dzieje się, gdy mamy do czynienia ze śliską konsystencją. Lepiej jest także wybierać mięso dość chude i jędrne w dotyku. Gdy już kupimy idealne mięso, możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo. Jednym z ciekawszych dań jest przepis na kotlet szwajcarski z serem i pieczarkami. Potrawa ta cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników, nie wymaga dużego trudu, jest szybka w przygotowaniu..
Do przygotowania przepisu na szwajcarski kotlet dla czterech osób, potrzebujemy następujących składników:
– 4 porcje schabu o grubości 1cm
– 4 plastry żółtego sera,
– 30dkg pieczarek
– 1 cebula
– bułka tarta
– jajko
– sól i pieprz
– słodka papryka
– olej do smażenia
Mięso należy umyć, każdy kawałek przecinamy na pół lecz nie do końca (uzyskamy kształt “motyla”). Mięso rozbijamy. Kolejnym etapem jest natarcie schabu solą oraz pieprzem.

Na środek każdego z kawałków kładziemy pół plastra sera, na to przesmażone z cebulą pieczarki i pokrojoną w słupki paprykę.

Boki schabu składamy do środka, zwijamy kształtując szwajcara (prostokątne pudełko). Aby mięso nie “rozeszło” się podczas smażenia należy spiąć wykałaczką. Kolejnym krokiem jest obtoczenie tak przygotowanych kotletów w jajku i bułce tartej. Teraz już wystarczy tylko obsmażyć kotlety z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekamy przez 10-15 minut. Kotlety podajemy na ciepło z dodatkiem surówek, ziemniaków, pieczywem lub według upodobania.
Smacznego.
Porady: Jeżeli chcemy, by mięso było bardziej delikatne, wystarczy namoczyć je przed przyrządzaniem w niewielkiej ilości mleka.

Dodaj komentarz