Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Wegańskie

Wegański tort urodzinowy

Od jakiegoś czasu polubiłam potrawy wegańskie. Chociaż w mojej diecie występuje mięso, coraz bardziej skłaniam się do produktów wegańskich. Dlatego ucieszyłam się z nadchodzących urodzin weganki w mojej rodzinie. Wiedziałam że przygotowuje na tę okazję wegański tort. Okazało się, że nie tylko cieszył oko wyglądem ale również był bardzo smaczny. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, oby Wam smakował jak mnie.
Składniki:
– 400g mąki pszennej
– 150g cukru
– 30g kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 6 łyżek wody
– 150ml wody
– 250ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe itp.)
– 100ml oleju roślinnego
– cukier waniliowy lub aromat
Dodatki:
– 1/2 litra śmietany kremówki (wegańskiej)
– 2 szt Fix do śmietany
– 60g cukru pudru (jeżeli nie jest słodkie)
– powidła śliwkowe ( najlepiej własnej produkcji bez cukru)
Polewa:
– 200ml śmietany kremówki (wegańskiej)
– 200ml czekolady gorzkiej
– owoce do ozdoby
W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem biszkoptu.
Do naczynia wsypujemy zmielone siemię lniane, zalewamy sześcioma łyżkami wody, odstawiamy do namięknięcia. Do drugiego pojemnika wsypujemy wszystkie suche produkty ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy), wszystko mieszamy ze sobą.
Do namoczonego siemienia lnianego wlewamy pozostałe składniki (mleko, olej, wodę), dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę wlewamy do suchych produktów, mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Jeżeli będzie za gęste, można dodać trochę mleka lub wody.
Ciasto rozdzielamy na dwie części i pieczemy w dwóch foremkach przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Teraz możemy przejść do ubijania śmietany. Podczas ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier puder, ubijamy aż masa będzie sztywna.
Pierwszy przestudzony biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny, kładziemy warstwę bitej śmietany.

Drugi biszkopt kroimy w poprzek na pół. Jedną połowę kładziemy na bitą śmietanę, nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi. Następny krążek kładziemy na powidła, nasączamy i kładziemy bitą śmietanę.

Smarujemy śmietaną również boki tortu, wygładzamy.
Została jeszcze polewa. Do garnka wlewamy śmietanę, lekko podgrzewamy, wrzucamy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.

Polewę schładzamy i wylewamy na górę tortu, pozwalając na swobodne nieregularne spływanie po nim.

Dekorujemy pozostałą masą śmietanową i owocami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ