Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad

Medaliony wieprzowe owijane boczkiem

Medaliony wieprzowe to doskonały pomysł nie tylko na świąteczny obiad – wychodzą zazwyczaj doskonale, są daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu.
Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– sól i pieprz do smaku
– borówka brusznica (kilka owoców)
– 2 łyżeczki musztardy
– kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
– łyżka oleju, łyżka masła
– gałązka rozmaryny
– łyżeczka ziół prowansalskich
Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki 4-5 centymetrowe. Nacieramy pieprzem i musztardą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Cienkie końcówki polędwiczek zwijamy.

Mięso owijamy plasterkami boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy łyżką oleju. Posypujemy borówką brusznicą i kawałkami rozmarynu. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.

Jest to wersja mniej kaloryczna, dla tych którzy lubią bardziej bogatszą wersję, proponuję medaliony w sosie.
Składniki na sos:
– 2 łyżki masła i 2 oleju
– mała czerwona cebulka
– 3 łyżki białego wytrawnego wina
– 3 łyżeczki marynowanego pieprzu
– 1/2 szklanki śmietany kremówki
– sól i pieprz do smaku
Na maśle i oleju przesmażamy posiekaną cebulkę, podlewamy ją winem i dusimy 3 minuty.
Dodajemy marynowany pieprz i śmietanę kremówkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
Polędwiczki układamy na półmisku, polewamy połową sosu, resztę sosu podajemy w sosjerce.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ