Miłośnikom pysznego i oryginalnego pieczenia oferuję przepis na kiełbaski w cieście. Takie bułeczki są miękkie i puszyste, z pyszną kiełbasą w środku. Takich bułeczek raczej nie odmówią dzieci, a także dorośli. Z podanych składników wychodzi 10 sztuk. Pamiętajcie aby zaopatrzyć się w wysokiej jakości parówki (aby zawierały jak najwięcej mięsa).
Puszysta bułeczka drożdżowa z parówką
Składniki:
– 3,5 szk mąki pszennej
– 1 szk mleka
– 4 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka drożdży (7g)
– 50g roztopionego masła
– łyżeczka soli
– 1 jajko
Dodatkowo:
– żółtko + łyżka mleka do posmarowania
Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ręką lub użyć miksera – wyrobić ciasto.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.
Z wyrośniętego formujemy 10 porcji – dobrze jest ważyć każdą.
Każdą porcję formujemy na owalną bułeczkę, wciskamy na środku parówkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy przez 20 minut.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..