Słone babeczki

Krok po kroku o tym, jak przygotować i upiec kruche ciasto na słone babeczki bez konserwantów i polepszaczy.
Z podanej proporcji otrzymamy około 20 upieczonych babeczek w foremkach o średnicy 3,5 cm dna i o średnicy góry 7cm. Tak upieczone babeczki możemy nadziewać naszymi ulubionymi słonymi składnikami (jeżeli ktoś lubi mogą być słodkie składniki).
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę z dodatkiem szczypty soli. Schłodzone masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki.
Masło siekamy nożem do połączenia się z mąką (konsystencja grubej kaszy), dodajemy dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zbyt długie zagniatanie ciasta pod wpływem ciepłych rąk doprowadzi do topnienia masła, a ciasto zacznie się kleić do rąk. Do wyrobienia ciasta możemy użyć miksera.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto w lodówce przygotowujemy foremki. Za pomocą pędzelka smarujemy cienko foremki roztopionym masłem lub olejem.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki.
Pierwszy sposób: Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na 3-4 mm. Foremką do babeczek wykrawamy krążki i wypełniamy foremki, lekko wgniatając ciasto, oblepiając brzegi foremki (dno babeczki po nakłuwać widelcem, uchroni to babeczkę przed wybrzuszaniem).
Drugim sposobem jest rozwałkowanie ciasta, zawinięcie na wałek i przeniesienie na ułożone blisko siebie foremki, a następnie przyciśnięcie wałkiem tak, aby z łatwością można było usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek. Podobnie jak w pierwszym sposobie, ciasto lekko dociskamy palcami do dna foremek i nakłuwamy widelcem.
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 20 minut. Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy babeczki z foremek, odwracając je do góry dnem. Teraz już możemy napełniać je ulubionym nadzieniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz