Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Wytrawne mini ptysie z łososiem – zaskocz gości

Smaczne małe kanapki z ciasta parzonego, przekąska, która wygląda fantazyjnie, ale jest dość łatwa do wykonania.
Najtrudniejszą częścią przyrządzania tych pikantnych przekąsek jest ciasto parzone, ale mam zamiar podać wszystkie wskazówki i triki, których nauczyłam się przez lata, aby odnieść sukces!
Wytrawne ptysie jemy zwykle jako przekąskę, pijąc drinka z przyjaciółmi lub rodziną przed obiadem. Są przepyszne ciepłe, zaledwie kilka minut po wyjęciu z piekarnika. To zdecydowanie coś, co chcesz zjeść w ciągu dnia, dłużej trzymane, stają się miękkie. W każdym razie nie oprzesz się temu niesamowitemu zapachowi!
Dodaj te małe kanapki do swojego menu przystawek.
Składniki na ciasto parzone:
– 1 szk. mąki
– 1 szk. wody
– 125g margaryny do pieczenia
– 4 jajka
Nadzienie:
– 200g serka śmietankowego
– 100g łososia wędzonego
– łyżka posiekanego koperku
– rzeżucha lub kiełki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką.Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Jeśli ptysie mają być duże – nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe – łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek.
Przygotowanie nadzienia.
W czasie gdy ptysie pieką się, przygotowujemy nadzienie. Do serka śmietankowego dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do serka i razem mieszamy.
Spody ptysi wypełniamy nadzieniem, układamy dookoła rzeżuchę lub kiełki, przykrywamy odciętą górą. Dekorujemy rozetą z serka, koperkiem i kawałkiem łososia.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ