Najlepszy kurczak powinien być soczysty i mieć chrupiącą skórkę pachnącą ziołami. Mój ulubiony to idealny-kurczak pieczony w całości na butelce piwa. Dzięki regularnie nawilżającemu mięso piwu jest kruchy i aromatyczny. Jak go przygotować? To banalnie proste.
Przede wszystkim wybierzcie dobre mięso. Najlepiej, jak uda wam się kupić kurczaka ekologicznego o wadze ok. 1,5 – 2kg. Nie wybierajcie bardzo dużych okazów, bo będzie je trudno usadowić na butelce, a czas pieczenia się wydłuży. Poza tym mniejsze kurczaki są smaczniejsze i młodsze, ich mięso jest delikatniejsze.
Kurczak pieczony na butelce piwa to bardzo spektakularne danie, ale wymaga wiele uwagi w kuchni i nie lubi pośpiechu. Dobrze, abyście co jakiś czas doglądali kurczaka i dbali o to, aby piwo regularnie wypływało z butelki. Przy temperaturze 180’C rodzi to problemy, więc dobrze jest dosypywać do butelki sól, która zapieni piwo i ułatwi jego wylewanie na mięso.
Oto 5 sprawdzonych rad jak przygotować kurczaka na piwie:
– Jeśli piwo nie wylewa się z butelki, co 15 minut dosypuj do butelki odrobinę soli, która spowoduje wylewanie się piwa na mięso.
– Aby z łatwością usunąć naklejki, wstaw butelkę piwa do garnka z ciepłą wodą, a następnie zmyj klej.
– Jeśli nie możesz lub nie chcesz używać piwa, zastąp je bulionem lub białym winem albo wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
– Aby kurczak trzymał się solidnie na butelce zwiąż nóżki sznurkiem układając je na krzyż z przodu butelki.
– Kurczaka natrzyj solą z zewnątrz i od środka na kilka godzin przed pieczeniem.
Do przygotowania potrzebujemy:
– cały kurczak (ok 1.5kg)
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– łyżka majeranku
– 1/2 łyżeczki pieprzu (może być cayenn)
– łyżeczka słodkiej papryki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 butelka ulubionego piwa
– 10g soli
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia nalej ciepłej wody i wstaw do niego butelkę z piwem. Usuń naklejki i wyszoruj butelkę zmywając klej.
Rozpuszczone masło, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i resztę przypraw mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Butelkę piwa odkapsluj i nadziej na nią kurczaka kuprem do dołu. Możesz związać nogi krzyżując je z przodu butelki.
Szyjka butelki ma lekko wystawać ponad kurczaka.
Butelkę z kurczakiem ustaw w głębokiej foremce i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180’C na ok. 2 godziny.
Po 30 minutach co 15 minut wsypuj szczyptę soli do butelki, aby piwo wypływało i oblewało mięso.
Możesz też raz na pół godziny polewać kurczaka zebranym na brytfance tłuszczem.
Kurczaka wyjmij wraz z brytfanką i chwilę odczekaj. Przestaw butelkę z kurczakiem na deskę albo duży talerz i przekrój go ostrożnie od strony mostka i pozwól mu się zsunąć. Wyjmij butelkę i krój kurczaka na części.
Smacznego.