Faszerowane jajka na każdą okazję – róża z łososia, pasta awokado

Jajka faszerowane klasyczny przepis, który przygotowujemy przynajmniej raz w roku. W końcu jak mogłyby się odbyć święta wielkanocne bez faszerowanych jajek? Ja natomiast przygotowuję je co najmniej kilka razy w roku roku. Ta szybka i prosta przystawka jest idealna niemal na każdą okazję, ponieważ świetnie wygląda na stole, a farsz możemy dopasować do upodobań naszych gości. Często przygotowuję ją jako przekąskę imprezową podczas spotkań rodzinnych – urodzin, imienin, sylwestra, czy spotkań biznesowych.


I. Róża z łososia wędzonego na faszerowanym jajku
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 łyżki majonezu
– 3 plastry łososia wędzonego
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki do dekoracji
Obierz jajka ze skorupek, przekrój na pół, żółtka przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do żółtek daj majonez, utrzyj na jednolitą pastę. Przełóż do worka z ozdobną tylką, napełnij pastą białka. Łososia wędzonego pokrój na małe paski i zwijaj jak różyczki, układaj po jednej na każdym jajku. Udekoruj listkami pietruszki.

II. Faszerowane jajka z awokado
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 awokado
– 4 pomidorki koktajlowe
– 8 plasterki kabanosa
– 16 szt – 6cm szczypiorki
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, wydrąż łyżką miąższ, przełóż do miseczki i zmiksuj blenderem. Obrane jajka przekrój na pół, żółtka dodaj do awokado, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na jednolitą pastę. Wypełnij połówki jajka pastą, połóż pół pomidorka, plasterek kabanosa, posyp szczypiorkiem. Udekoruj dwoma kawałkami szczypiorku.

Smacznego

Dodaj komentarz