Nadziewane rurki z ciasta francuskiego i pastą z szynki

Nie ma chyba drugiego tak uniwersalnego składnika, jak popularne ciasto francuskie. Możemy przygotować na jego bazie roladki, rurki, ciasteczka czy paluszki, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Neutralny smak ciasta powoduje, ze wachlarz dodatków jest niemal nieograniczony. Do tego ciasto francuskie piecze się w zależności od kształtu tylko około kilkunastu minut.


Składniki:
– 100g szynki
– 150g serka śmietankowego
– sól i pieprz do smaku
– ciasto francuskie
– oliwki czarne
– czarny sezam
– rozmącone jajko
Ciasto francuskie pokrój w paski 12cmx 1,5cm. Paski zawijaj na rurki, posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Szynkę i serek włóż do blendera i miksuj na jednolitą pastę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dla podostrzenia smaku możesz dodać małą szalotkę i szczyptę papryki ostrej.
Wystudzone rurki napełnij pastą, wbij pikera z oliwką.
Smacznego.

Dodaj komentarz