Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Lawasz – pyszne i szybkie roladki w kilka minut

Lawasz to rodzaj pieczywa, przypominającego dawniej bardzo popularny pod strzechami podpłomyk, ale też meksykańską tortillę, turecki lahmacun, norweski Flatbrød czy angielski flatbread, hinduskie chapati czy naan. Co łączy wszystkie te rodzaje pieczywa?
To cienkie, niewyrośnięte placki składające się zazwyczaj z kilku składników – właściwie do niektórych wystarczy tylko mąka i woda. Lawasz ma postać prostokątnych, pokaźnych rozmiarów płacht, które są dodatkiem właściwie do każdego posiłku ormiańskiego. Zawija się w nie warzywa, ser i oczywiście mięso.
Ja przygotowałam szybkie roladki z lawaszem w trzech odsłonach: ze szpinakiem, łososiem wędzonym, awokado.


I. Lawasz ze szpinakiem i jajkami przepiórki
– 1 lawasz
– 200g szpinaku świeżego
– 8-9 jajek przepiórki
– sól, pieprz i czosnek w proszku do smaku
– łyżeczka masła
Jajka przepiórki ugotuj na twardo, obierz. Szpinak umyty przełóż na patelnię z łyżeczką masła, chwilę smaż mieszając, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Szpinak przełóż na lawasz, rozprowadź po całej powierzchni, ułóż na jednym końcu rząd jajek (zetnij czubki na jajku, lepiej będą przylegać do siebie) całość zwijaj jak roladę. Dobrze jest odstawić na pół godziny do lodówki zanim pokroisz na 2 cm paski. Udekoruj rozetą z serka śmietankowego i szczypiorem.


II. Lawasz z łososiem wędzonym
– 1 lawasz
– 100g łosoś wędzony
– 3-4 łyżki groszku konserwowego
– 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
– roszponka
– 100g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– sól i pieprz do smaku
Serek śmietankowy połącz z jogurtem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Serek rozprowadź na lewiasz, zacznij układać
– rząd z łososia wędzonego, groszek konserwowy, łosoś wędzony, roszponka a na końcu kukurydza konserwowa. Całość zwijamy jak roladę i tniemy na paski ok. 2cm. Dekorujemy rozetą z serka śmietankowego i kukurydzą.


III. Lawasz z awokado i jajkiem
– 1 lawasz
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1/2 awokado
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz, czosnek do smaku
– łyżka majonezu
– pomidory suszone z oleju
Jajka i obrane awokado pokrój w kostkę, dodaj szczypiorek, sok z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, wymieszaj. Dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.
Przełóż sałatkę na lawasz, rozprowadź po całości. Z jednej strony ułóż rząd z suszonych pomidorów z oleju. Całość zwiń jak roladę, pokrój w paski 2cm.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ