Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Domowe wyroby Pora Na Posiłek Przepisy

Pasztet domowy – takiego jeszcze nie jadłaś

Któregoś dnia wracając z pracy, stanęłam przed lodówką – parę grzybki, wątróbka, trochę mięska, warzywa. Pierwsza myśl jaka mi wpadła do głowy to pasztet warzywno mięsny własnoręcznie zrobiony. Od myśli do czynów i pasztet upieczony, teraz szybko schłodzić. Nazajutrz już nie przyszłam głodna do domu – miałam pyszne kanapki z pasztetem warzywno-mięsnym.
Podzielę się z Wami moim przepisem.
Składniki:
– 400g mięsa mielonego
– 400g wątróbki drobiowej
– 2 średnie cebule
– 2 marchewki
– 1 nieduża cukinia
– 200g grzybów leśnych świeżych (mogą być pieczarki – z leśnych jest intensywniejszy aromat)
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 2 jajka
– łyżka smalcu do smażenia
przyprawy: pieprz i sól do smaku, szczypta startej gałki muszkatołowej, łyżka majeranku, 2 zmielone kulki ziela angielskiego, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, kilka kulek kolendry zmielonej (uwaga – kolendra ma intensywny aromat)


Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w bananki. Umytą i obraną marchew pokrój w talarki.
Na patelnię włóż łyżkę smalcu i przysmaż cebulkę, zsuń na brzeg patelni i rozłóż talarki marchewki – lekko przysmaż. Marchewkę i cebulę przełóż do miseczki. Na patelni podsmaż wątróbkę, przełóż do miseczki, to samo zrób z mięsem mielonym.
Na koniec wsyp opłukane i pocięte na mniejsze kawałki grzyby, w trakcie smażenia dopraw solą. Przełóż do miseczki z marchewką.
Wszystkie produkty zmiel maszynką na najdrobniejszych oczkach, włącznie z cukinią. Dodaj przyprawy, sól, pieprz, wymieszaj i spróbuj (wszystko jest termicznie obrobione więc śmiało możesz spróbować, sprawdzisz czy nie dodać soli więcej lub innych przypraw). Na koniec wbij dwa jajka, dodaj bułkę tartą i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremek – użyłam foremek 19x9x wysokość 5cm, wyszło mi 3 szt.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Upieczony wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ