Nazwę tramezzino wymyślił poeta Gabriele D’Annunzio, by zastąpić angielskie słowo sandwich.
Miejscem narodzin tramezzini jest lokal Caffe’ Mulassano na Piazza Castello w Turynie, którego właściciele po kilku latach pracy w Ameryce wrócili do rodzinnego miasta. W walizce przywieźli popularny już wówczas za Oceanem chleb tostowy. Z takiego pieczywa zaczęli robić własną wersję przekąski. Pierwsza kanapka była z masłem i sardelą.
Małe kanapki z miękkiego, delikatnego i cienkiego chleba tostowego, często bez skórki, mają zazwyczaj łagodny smak dzięki kremowemu, serowemu nadzieniu. Od dekad sprzedawane są we wszystkich barach w całych Włoszech.
Nowe kanapki szybko się przyjęły.
Wśród najbardziej wykwintnych są te z dodatkiem kremu z homara i koktajlu z krewetek. Najpopularniejsze pozostają klasyczne, czyli z gotowaną szynką i serem.
Tramezzini stały się symbolem szybkiej przekąski zjadanej najczęściej zamiast obiadu. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli.
I. Tramezzino z łososiem wędzonym
– chleb tramezzino
– łosoś wędzony
– serek kanapkowy ze szczypiorkiem
– awokado
– czarne oliwki
Dwa plastry chleba tramezzina połóż wzdłuż tak, aby lekko zachodziły na siebie. Rozwałkuj. Całość posmaruj serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem. Z dłuższej strony rozłóż do połowy plastry łososia. Na środek łososia połóż plastry obranego awokado. Zwiń jak roladę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. Pokrój w plastry 2-3 cm, udekoruj oliwką z wykałaczką ozdobną.
II.Tramezzino z szynką
– chleb tramezzino
– szynka
– majonez
– jajka ugotowane na twardo
– małe pomidorki
Cały chleb tramezzino posmaruj majonezem, połóż duży plaster szynki, rozłóż plastry jajka, przykryj szynką i znowu posmaruj majonezem. Pokrój na mniejsze kawałki, na każdy połóż ćwierć pomidora, listek pietruszki, wbij ozdobną wykałaczkę.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..