Surówki to zdrowe i odżywcze przystawki, przyrządzenie ich jest banalnie proste i nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Nie tylko ożywiają nasze talerze kolorami również dopełniają smak potraw z którymi je podajemy. Warto jeść surówki gdyż jest to skarbnica witamin.
Kilka słów na temat samej cykorii:
Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych właściwości cykorii mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obecnie cykoria jest stosowana najczęściej ze względu na lekkostrawność i niską kaloryczność. Zawarte w cykorii właściwości sprawiają, że na stałe zagościła ona w dietach odchudzających i odtruwających organizm.
Poprawia przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Jest polecana też karmiącym mamom – wspomaga i zwiększa ilość produkowanego mleka. Właściwości cykorii wspomagają też pracę wątroby. Dzięki zawartości lektucyny i laktukopikryny, które odpowiadają za jej gorzki smak, reguluje pracę wątroby i stymuluje ją do wydzielania większej ilości żółci.
Cykoria pomoże zadbać także o piękny wygląd. Dzięki zawartości witaminy A cykoria ma właściwości odmładzające i wygładzające skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, a ponadto wpływa na dobrą kondycję paznokci i włosów, zapobiegając ich łamliwości.
Regularne spożywanie cykorii uzupełnia też ubytki składników odżywczych w organizmie, takich jak fosfor, żelazo, selen, mangan, cynk, magnez, wapń i potas.
Kiedy zdecydujemy się na włączenie cykorii do naszego jadłospisu, podczas jej kupna zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby sałata była świeża, jasnozielona i chrupiąca. Liście powinny być zwinięte i zbite w twardą główkę. Nie wybierajmy tych, których liście mają choćby najdrobniejsze przebarwienia czy brązowe plamki – to pierwszy znak tego, że nie jest już pierwszej świeżości. Świeża cykoria powinna być przechowywana w lodówce nie dłużej niż pięć dni. W Polsce najłatwiej znaleźć ją w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem.
Składniki:
– 2 duże cykorie
– mandarynka bezpestkowa (świeża lub z puszki)
– kilka oliwek nadziewanych papryką
– 2 pomidory
– 2 łyżki oliwy
– 3 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Cykorie oczyścić, przekroić wzdłuż, wyciąć głąb a liście skropić łyżką soku z cytryny. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w krążki. Oliwę rozetrzeć z dwiema łyżkami soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. W misce delikatnie wymieszać mandarynki, pomidory i oliwki, skropić je sosem, odstawić na 10 minut. Liście cykorii wypełnić sałatką, ułożyć na półmisku. Podawać z tostami z pszennego pieczywa i masłem ziołowym lub jako dodatek do zimnych mięs i wędlin.
Smacznego.