Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Bardzo pyszny sernik „Nowy Jork”

Nowojorczycy uważają, że jedynie wspaniały sernik MUSI się wywodzić z Nowego Jorku. Tam też można znaleźć prawdziwych koneserów cheesecake’ów.
New York Cheesecake zdobył popularność z początkiem dwudziestego wieku. Każda restauracja miała wtedy swoją wersję tego deseru. Ale tak naprawdę to Arnold Reuben, właściciel legendarnej Turf Restaurant w New York City przyczynił się do pierwszej receptury sernika z kremowego sera, wcześniejsze opierały się na tzw. cottage cheese (serku wiejskim). On ten przepis udoskonalił i spopularyzował. Przepis ten uczynił go sławnym, nie tylko wśród ludzi odwiedzających jego restaurację. Nic dziwnego, smakuje wybornie..
New York cheesecake powinien być podawany schłodzony, najlepiej po kilku godzinach w lodówce. Na wskroś jest gęsty, intensywny, kremowy i satynowy zarazem. Nie można się w nim nie zakochać. Podajemy go bez dodatków, ma być czysty, a jedyne co czujemy oprócz gęstej kremowej struktury, to zapach cytryny, lekki, nienarzucający się.
Nowojorczycy uważają że to najlepszy sernik na świecie!
Składniki na spód i boki:
– 250 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
– 125 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy, następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
– 750 g serka kremowego typu philadelphia (ewentualnie twarogu tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
– 3 jajka
– 220 g cukru pudru
– 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
– 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
– 60 ml soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC w kąpieli wodnej* przez około 75 minut lub dłużej. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
-*Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego
Jeśli chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik – zapraszam do przeczytania tu. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ