Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Karnawałowe przekąski – pumpernikiel, rzodkiewki, łosoś….

Karnawał trwa, warto przygotować coś lekkiego i smacznego na imprezę karnawałową. Takie przekąski – kanapki, sprawdzą się nie tylko w karnawale.
Kanapki z pumperniklem:
– pumpernikiel
– sałata karbowana
– ser cheddar
– majonez

Na kromce pumperniklu robimy kleksy z majonezu, kładziemy liść sałaty ozdobnej, znów kleksy majonezu, plaster sera cheddar, trochę majonezu i na koniec przykrywamy kromką pumperniklu. Całość kroimy na dwie części po przekątnej.

Okrągłe koreczki:
– okrągły pumpernikiel
– wędzony łosoś
– ogórek zielony
– serek śmietankowy w plastrach
Rozkładamy okrągły pumpernikiel, na każdy kładziemy wycięty okrągły plaster serka śmietankowego, plaster ogórka, serek i znowu ogórek. Na górę listek pietruszki i zrolowany wędzony łosoś. Całość przebijamy wykałaczką ozdobną.

Przygotowanie bagietki z rzodkiewką:
– bagietka
– serek śmietankowy
– rzodkiewka czerwona
– jajka przepiórki
– rzodkiew marynowana takuan
– szczypior
– natka pietruszki
– 2 ząbki czosnku
Bagietkę kroimy lekko po skosie. Jajka gotujemy na twardo, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z serkiem śmietankowym . Do worka cukierniczego z tylką przekładamy serek i wyciskamy po brzegach na kromki bagietek. Na serek z jednej strony bagietki układamy po 2-3 plasterki rzodkiewki, 2 listki pietruszki, ćwiartkę jajka przepiórki. Po przeciwległej stronie kładziemy paseczki marynowanej rzodkwi i szczypiorku. Na środek kawałek rzodkiewki czerwonej.

Przygotowanie bagietki z szynką szwarcwaldzką:
– bagietka
– szynka szwarcwaldzka
– jajka przepiórki
– ogórek zielony
– rzodkiew marynowana takuan
– papryka czerwona
– oliwki czarne
– odrobina majonezu
– serek śmietankowy z czosnkiem
Bagietkę kroimy lekko po skosie. Jajka gotujemy na twardo. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z serkiem śmietankowym . Do worka cukierniczego z tylką przekładamy serek i wyciskamy po brzegach na kromki bagietek. Szynkę rolujemy, kładziemy na serku, dalej układamy: listek pietruszki, ćwiartkę jajka. ćwierć plastra ogórka zielonego, mały trójkąt z papryki czerwonej, kawałek rzodkwi marynowanej, pół oliwki. Do środka oliwki wciskamy odrobinę majonezu.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ