Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pizza

Pizza domowa szefa

Raz na jakiś czas robię domową pizzę. Taką dla całej rodziny. Każdy może sobie wybrać, czy chce pizze na grubym cieście, czy na cienkim cieście. Do domowej pizzy warto jest zastosować dobrej jakości mąkę przeznaczoną właśnie do pieczenia pizzy. Ja kupuję mąkę o symbolu 00, czasami nazywaną po prostu mąką do pizzy.
Składniki
Ciasto:
– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
– 150 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 300 g mąki semoliny
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Dodatkowo
– pieczarki
– kukurydza
– czarne oliwki
– salami
– ser mozzarella
– łyżka oliwy
Sos do pizzy:
– 2 szk zagęszczonego soku pomidorowego
– łyżeczka oregano
– łyżeczka ziół prowansalskich
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
Z podanych składników wychodzi duża blacha pizzy.

Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączone składniki można zagnieść mikserem planetarnym.
(Gdy mamy drożdże instant – przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie do którego wsypujemy drożdże instant, dodajemy cukier, wlewamy połowę ciepłej wody, mieszamy z odrobiną mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia)
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Na środek kładziemy ciasto, spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki „wałeczek” na brzegu.

UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i „cofa się” ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowujemy pieczarki i sos pomidorowy.
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, podsmażamy pieczarki, lekko solimy.
Na drugiej patelni przygotowujemy sos – wlewamy sok pomidorowy, dodajemy zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do usunięcia nadmiaru wody.
Górę ciasta smarujemy sosem pomidorowym,

rozkładamy pieczarki,

posypujemy kukurydzą

i pociętymi oliwkami.

Teraz rozkładamy salami, zakańczamy pokruszonym serem mozzarellą. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy pizzę, pieczemy 10 minut.

Ilości dodatków do pizzy sami decydujemy ile damy – czy ma być na „bogato” czy „skromnie” 🙂
Najlepiej smakuje na gorąco.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ