Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Keks z rodzynkami

Pysznie kruchy, delikatny, rodzynkowo-rodzynkowy, pachnący, świeży przez długi czas i każdego dnia staje się smaczniejszy!
Składniki:
– 225 gr. mąka pszenna
– 3 sztuki jaja kurze (2 jajka + 1 żółtko)
– 170 gr. masło
– 170 gr. cukier
– 1.5 łyżki koniaku
– 170 gr. rodzynki
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru pudru
Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta :
1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
2. Radzę ci upiec ciastko wieczorem, a potem przez noc ostygnie a rano masz gotowe ciasto do porannej kawy. Codziennie ciastko staje się jeszcze smaczniejsze.
3. Aby masło dobrze się ucierało z cukrem, należy go pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta.
4. Z tego samego ciasta można upiec małe babeczki.
6. Kiedy mój blender się przegrzeje, pozwalam mu ostygnąć i wkładam go na chwilę do lodówki. 🙂
Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i żółtko. Wlewamy koniak, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia. Przesianą mąkę dodajemy stopniowo, mieszamy łopatką do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy rodzynki obtoczone w cukrze pudrze. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, pieczemy 80 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ