Kurczak faszerowany – pieczony w warzywach

Kurczak faszerowany papryką i pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny i syty obiad. Idealnie sprawdzi się zarówno jako niedzielny posiłek, jak i szybkie danie dla niespodziewanych gości. Tak przygotowany kurczak nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu ale również wyśmienicie smakuje.
Składniki:
– 1 kurczak 1,5kg
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula
– 300g pieczarek
Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki.

Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszanka przypraw do kurczaka:
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 łyżki majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 łyżeczki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1/2 łyżeczka cukru
Wszystkie zioła wsypujemy do miseczki, mieszamy.

Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną przyprawą. Środek wypełniamy przygotowanym farszem. Kurczaka zamykamy dokładnie wykałaczkami tak aby nic ze środka nie wypadło. Układamy mięso na blaszce.
Warzywa do obłożenia kurczaka:
– 1 marchewka większa (talarki)
– 2 średnie cebule (piórka)
– 1 papryka czerwona (paski)
– 1 papryka żółta (paski)
– 3-4 ziemniaki (grubsze frytki)
– 1/2 szk wody do podlania
Obkładamy większymi pieczarkami, pokrojoną marchewką, papryką, pokrojonymi w grubsze plastry ziemniakami i cebulą (mieszanka warzyw musi być posolona i doprawiona do smaku pieprzem). Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 30 minut w 180 stopniach bez folii.

Smacznego.

Dodaj komentarz