Jabłecznik – bukiet róż

Jabłka – aromatyczne, słodkie, kwaśne, zielone, twarde, miękkie – mój ulubiony owoc. Choć trudno już o te stare odmiany typu kosztela, kronselka i inne, to można jeszcze wśród nowoczesnych odmian znaleźć coś dla siebie do pieczenia i gryzienia. Nie wszystkie odmiany nadają się do wypieków. Do ciasta które dziś prezentuję użyłam słodko-kwaśnej odmiany i kwaśnej Szarej renety. Jest to szybki przepis na wykwintne ciasto z jabłkami, którym wszyscy się zachwycają.
Składniki na ciasto:
– 150g cukru
– 2-3 jajka
– 150ml. mleka
– 200g mąki pszennej
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 130g masła
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier wanilinowy + szczypta soli
– ok. 300g jabłek “szara reneta”
Dodatkowo:
– 150ml śmietany kremówki
– 1 stołowa łyżka cukru
Róże z jabłek:
– 3-4 jabłka czerwone
– 400ml wody
– 4 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta:
Jabłka (szara reneta) umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm.
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Masło rozpuścić, odstawić.
Teraz za pomocą miksera lub ręcznie ubijamy całe jajka z cukrem, dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z suchymi składnikami. Mieszamy do pozbycia się grudek, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę mieszamy.
Blachę 30x25cm lub tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na to połowę ciasta. Plasterki jabłek ułożyć na cieście tak aby zachodziły na siebie. Ułożyć tylko jedną warstwę gdyż nasze ciasto może nie „udźwignąć” zbyt dużej ilości jabłek. Pozostałą częścią ciasta zakrywamy jabłka, rozprowadzamy aby wszystkie były przykryte. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 40 minut.
W czasie pieczenia ciasta, przygotowujemy czerwone jabłka do wykonania róż.
Jabłka kroimy na ćwiartki (nie obieramy), wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki (można użyć krajalnicy). W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Wrzucamy plasterki jabłek na chwilę do wrzątku, gotujemy ok 2 minuty, do chwili aż staną się elastyczne i w trakcie zwijania nie pokruszą się. Odcedzamy na durszlaku gotowe jabłka i studzimy.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystudzenia, teraz możemy przygotować krem ze śmietany.
Śmietanę przelewamy do wyższego naczynia i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Przestudzone ciasto smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany na której będą układane róże.
Ugotowane płatki jabłkowe układamy jeden obok drugiego tak, aby lekko zachodziły na siebie. Zwijamy w rulonik, formując różę. Róże układamy na ciasto, postępujemy tak aż do wypełnienia całej góry ciasta różami. Za pomocą tylki, pomiędzy róże, wyciskamy listki z bitej śmietany.


Róże możemy pokropić żelatyną rozpuszczoną w syropie w którym gotowały się jabłka – nada to im blasku i usztywni.
Ważne:
Z pozostałego syropu po gotowanych jabłkach można przygotować pyszny kompot.
Smacznego.

Dodaj komentarz