Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Jak opisałam w innym przepisie, bardzo smacznym , pulchnym ale trochę pracowitym jest ciasto drożdżowe. Osobiście najlepiej smakuje mi bez dodatków, ale niezwykle smacznym jest ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 500g mąki pszennej
– 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)
– 100g masła
– 80g cukru
– 150ml mleka
– 2 jajka
– szczypta soli
– cukier waniliowy
Dodatkowo:
– 500g rabarbaru
– 1-2 łyżek cukru
Podstawowy przepis na kruszonkę:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 100 g cukru pudru


Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją „wyrastanie ciasta”. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i przekładamy do formy. Na górę ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem i kruszonką.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ