Składniki:
30 dkg mąki pszennej
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
Łyżka spirytusu
Cukier puder do posypywania
Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, pokrojone na kawałki masło oraz spirytus. Ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut, ważne jest aby owinąć je folią – unikniemy wtedy zeschnięcia się ciasta.
Po upływie trzydziestu minut wyjmujemy ciasto z lodówki a następnie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Wycinamy krążki w trzech różnych wielkościach. Każdy krążek nacinamy kilkakrotnie na brzegach.
Krążki zlepiamy po trzy (od największego do najmniejszego) mocno przyciskając w miejscu sklejenia.
Ostrożnie wkładamy różyczki do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoto. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują i prezentują się posypane cukrem pudrem i ozdobione wisienką lub odrobiną dżemu.
Smacznego! 🙂