Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Babka idealna nie tylko na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.
Babka cytrynowa to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje, że ciasto będzie zakalcowe. Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować , ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka. Idealna na świąteczny stół, można ją także upiec w niedużej formie na babkę.
Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, rozchodzące się zapachy, wszystko staje się takie rodzinne, budząca się wiosna dodaje nam skrzydeł i chęci do tworzenia nowych wypieków i nie tylko. Polecam wypróbowany przepis na babkę cytrynową.
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
– 340 g mąki tortowej
– 250 g masła lub margaryny
– 250 g cukru
– 4 jajka
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka i sok z cytryny
Dodatkowo – cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Zamiast cukru pudru możemy użyć lukru. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk.
SKŁADNIKI NA LUKIER:
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka gorącej wody
Jeżeli ilość składników na lukier jest za duża dla naszej babki, możemy ją zmniejszyć proporcjonalnie o połowę.
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Babkę przechowywać przykrytą folią.
Przygotowanie lukru:
Wsypać cukier do miseczki, dodać sok z cytryny. Cały czas dokładnie mieszamy, może się okazać, że potrzebujemy nieco więcej lub nieco mniej cieczy, dodajemy 1 łyżkę gorącej wody( jeżeli nie potrzeba nie dodajemy wody). Wszystko zależy jakiej konsystencji lukru potrzebujemy.
Lukier pięknie zastyga i daje wypiekom dodatkowy cytrynowy smak i aromat. Babka smakuje dobrze przez kilka dni (jeszcze nie zdążyłam sprawdzić jak smakuje po kilku dniach – tak szybko jest zjadana), należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ