“Rolada pieniek” – pyszna rolada, przekąska z tramezzino, awokado i serka

Niezależnie od tego, czy masz czas na przygotowanie świątecznej pasty, czy po prostu szukasz najprostszej przystawki na ostatnią chwilę, ten świąteczny przepis jest dla Ciebie idealny.


Pyszna rolada “Pień”
Składniki:
– trzy plastry chleba tramezzino
– awokado
– 125g serka śmietankowego
– ząbek czosnku
– sok z cytryny (łyżka)
– sól i pieprz do smaku
Do dekoracji: owoc granatu, grzybki shimeji białe, rozmaryn
Plastry tramezzino ułóż tak, aby zachodziły jeden na drugi, rozwałkuj wałkiem, szczególnie dociskając złączenia.
Awokado umyj, przekrój na pół, prowadząc nóż do pestki.
Chwyć za dwie połówki awokado. Jedną z nich lekko przekręć. W jednej połówce zostanie pestka.
Nóż wbij w pestkę i ruchem obrotowym ją wyjmij. Miąższ awokado wyjmij łyżką, przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zblenduj. Dodaj 100g serka śmietankowego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Pastę rozprowadź po tramezzino, zwiń jak roladę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut (ułatwi nam krojenie).
Po wyjęciu z lodówki,odkrój oba końce ok. 0,5cm, roladę posmaruj pozostałym serkiem. Odetnij po skosie z jednej strony kawałek rolady, umieść na górze stroną ze skosem, wykończ serkiem. Zrób zygzaki widelcem lub nożykiem na całej roladzie. Udekoruj owocem granatu, grzybami shimeji, listkami rozmarynu.
Możesz podać od razu lub przechować w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Smacznego.

Dodaj komentarz