Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska Wegańskie

Trzy szybkie przekąski z pomidorami – bruschetta i caprese

Przepisy z kategorii przystawki z pomidorów.
Połączenie soczystych pomidorów, świeżych ziół i kremowego włoskiego sera to doskonała propozycja..
Caprese składa się dosłownie z kilku składników. I jest to zazwyczaj sałatka z samych pomidorów, listków bazylii, mozzarelli.

I. Caprese w babeczce
– 10szt. pomidorki koktajlowe
– 10szt. mini kulek mozzarella
– garść listków bazylii
– sól i pieprz do smaku
– sos balsamiczny
– słone babeczki
Pomidorki i kulki mozzarelli przetnij na pół. Zostaw kilka listki, resztę posiekaj.
Na dno babeczki wrzuć trochę posiekanej bazylii, umieść pół pomidorka, pół kulki mozzarelli i listek bazylii. Skrop sosem balsamicznym.


II. Mozzarella w pomidorze
– 6 pomidory śliwkowe
– 12 kulek mozzarella
– 12 listki bazylii
– dwie łyżki serka śmietankowego z posiekaną bazylią (łyżeczka bazylii)
– sos balsamiczny
Pomidory śliwkowe przekrój na pół, wydrąż środek, lekko posól. Na spód pomidora wciśnij trochę serka śmietankowego z bazylią, włóż kulkę mozzarelli i listek bazylii.


III. Bruschetta na grzance
– bagietka
– Pomidory duże dojrzałe 3 szt.
– czosnek 1 ząbek
– bazylia posiekana 3 łyżki
– łyżka oliwy
– pieprz i sól
– 50g masła
Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z masłem, delikatnie posól. Bagietkę pokrój po skosie na 1cm kawałki, posmaruj masłem i zapiekaj przez 2 minuty w temperaturze 200 stopni.
Pomidory pokrój w kostkę, umieść na sicie, odsącz nadmiar soku. Przełóż pomidory do miseczki, dodaj posiekaną bazylię, łyżkę oliwy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj na ciepłe grzanki. Podawaj od razu.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ