Choinka z tramezzino – świąteczna przekąska

Oprócz pysznego ciasta czy też sałatki, na święta warto przygotować pyszne przekąski, które z pewnością zachwycą Waszych gości.
Przekąski powinny być łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także posiadać nieduże rozmiary. Tak, by łatwo było nam je wziąć do ręki i zjeść. Tak jak wcześniej wspomniałam, przekąski powinny znaleźć się na każdej imprezie, od urodzin i imienin po święta i sylwestra. W związku z tym, że mamy okres świąteczny i każdy z Was z pewnością dopina na ostatnio guzik świąteczne menu, przygotowałam dla Was szybką i łatwą przekąskę, która będzie idealnym pomysłem na święta i sylwestra.
Składniki:
– chleb tramezzino
– serek śmietankowo-ziołowy w plastrach
– szynka mielona w kawałku
– oliwa z oliwek
– dodatkowo d dekoracji: kawałek ogórka zielonego, natka pietruszki, serek śmietankowy


Na jedną choinkę potrzebujesz dwie większe gwiazdki z tramezzino i jedną małą.
Wytnij dowolną ilość większych gwiazdek (w zależności ile potrzebujesz choinek) i dwa razy mniej mniejszych. Skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku.
Szynkę pokrój w plastry, wycinaj gwiazdki, również z serka śmietankowo-ziołowego wytnij takie same gwiazdki.
Połóż grzankę z gwiazdki większą i układaj kolejno: gwiazdka z serka, szynki, większa grzanka z chleba, gwiazdka z serka, szynki, na górę mała grzanka z tramezzino. Udekoruj rozetą z serka śmietankowego, kawałka ogórka i natką pietruszki.
Można spiąć całość pikerem.
Smacznego.

Dodaj komentarz