Gwiazdka z tramezzino z pastą guacamole

Chociaż gwiazdki kojarzą nam się ze świętami, karnawałem, takie przekąski mile widziane są przy innych okazjach. Oprócz tradycyjnych dań staram się aby mój stół zaskoczył pomysłowością, przyciągał wzrok i zmysł smaku. Sprawdzone guacamole z chlebem tramezzino, podane na sałacie to lekka i smaczna przekąska.
Składniki:
– chleb tramezzino
– ser żółty
– sałata karbowana
– awokado
– serek śmietankowy 100g
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
– do dekoracji pieprz czerwony, plasterki pomidora koktajlowego, czarnuszka


Małą foremką wytnij z sera żółtego gwiazdki.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ, rozgnieć widelcem. Dodaj serek śmietankowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem, wlej sok z cytryny, zmiksuj na jednolitą pastę.
Wytnij foremką (ok.6cm średnicy) gwiazdy w chlebie tramezzino. Nanieś trochę pasty z awokado, ustaw dwie gwiazdki z sera żółtego, połóż plasterek pomidora,posyp czarnuszką, wyciśnij małą rozetę z serka śmietankowego – na środku umieść ziarenko pieprzu czerwonego.
Smacznego.

Dodaj komentarz