3 Przekąski na zimno z mini naleśnikami szpinakowymi
Trzy sposoby na zimne przekąski z mini naleśnikami szpinakowymi.
I. Mini naleśniki z serem mozzarella i pomidorkami cherry
Składniki:
– mini naleśniki szpinakowe przepis tu
– pomidorki cherry
– mozzarella kulki
– majonez czosnkowy
– serek śmietankowy
– oliwki pokrojone w plastry
– kilka listki bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– natka pietruszki do dekoracji
Mini naleśniki usmaż według przepisu jw.
Pomidorki cherry i kulki mozzarelli przekrój na pół. Listki bazylii posiekaj, wymieszaj z oliwą z oliwek.
Mini naleśniki smaruj majonezem czosnkowym (podbije smak), połóż naprzemiennie pół pomidora, kulkę mozzarelli, pomidor i ser. W środek wyciśnij rozetę z serka śmietankowego, połóż krążek czarnej oliwki, udekoruj listkami pietruszki.
II. Mini naleśniki z łososiem, pastą z szynki i ogórkiem
– mini naleśniki szpinakowe
– łosoś wędzony
– ogórek zielony
– majonez czosnkowy
– serek śmietankowy
– oliwki pokrojone w plastry
– kilka listki bazylii
– pasta z szynki
– mini papryka czerwona
Mini naleśniki posmaruj majonezem czosnkowym. Łososia pokrój na na małe paski, ogórka pokrój w plastry. Na jednej połowie naleśnika wyciśnij rozetę z serka śmietankowego, łososia zwiń w różyczkę, ułóż na serku. Plaster ogórka przetnij do połowy i zwiń w stożek, umieść koło łososia. Na drugiej połowi naleśnika wyciśnij rozetę z pasty szynkowej, umieść na środku krążek czarnej oliwki, udekoruj listkiem bazylii i słupkami czerwonej papryki.
III. Mini naleśniki szpinakowe z kiełbasą szynkową, sałatą i pastą z szynki
– mini naleśniki szpinakowe
– kiełbasa szynkowa
– pasta z szynki
– majonez czosnkowy
– sałata krucha
– krążki oliwki czarnej
do dekoracji: papryka mini czerwona i żółta
Kiełbasę szynkową pokrój w 1 centymetrowe paseczki.
Mini naleśniki posmaruj majonezem czosnkowym. Połóż mały listek sałaty kruchej (strzępiastą stroną na zewnątrz). Po przeciwległej stronie ułóż cztery paseczki kiełbasy szynkowej (patrz zdjęcie). Na całej długości naleśnika – pomiędzy sałatą a kiełbasą szynkową wyciśnij ozdobną tylką pastę szynkową. Udekoruj plasterkiem oliwki, słupkiem z papryki czerwonej i żółtej.
Smacznego.