Kwitnący pomidor z salami i jajkiem – wiosenne śniadanie
Szybka i smaczna przekąska nie tylko wiosenna. Dla większości z nas, pomidor i salami kojarzy się na kanapce posmarowanej masłem, ułożone plastry salami a na nim pomidor – takie zastawienie jest smaczne ale tradycyjne. Odstępując od tradycji urozmaicamy nasz stół o piękne kwiaty wykonane z pomidora, jajka i salami.
Taką przekąską zaskoczysz domowników – na pewno wywoła uśmiech na twarzy.
Składniki:
– świeże pomidory
– plastry salami
– jajka
– czarnuszka
Nie podaję proporcji składników – zależy jaką ilość chcemy takich kwiatów zrobić ( z jednego pomidora wychodzi 2 szt).
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przecinamy krajalnicą do jajek na równe talarki. Umytego pomidora kroimy na pół w poprzek. Środek pomidora nacinamy przy skórce ostrym nożykiem, w nacięcia wkładamy dookoła połówki plastrów salami. Na środek kładziemy plaster jajka, posypujemy czarnuszką. Dla dekoracji, pod salami wkładamy trzy listki natki pietruszki.
Smacznego.