Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser

Tort z różą na Dzień Mamy

Zbliża się jedno z najbardziej wzruszających i uduchowionych świąt w tym roku – Dzień Matki. W tym dniu zwyczajowo gratulujemy wszystkim matkom i kobietom w ciąży. Początki święta sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, symbole płodności i urodzaju. W późniejszych czasach cesarstwo rzymskie przyjęło chrześcijaństwo i tym samym zabroniono wyznawania innych bogów.
Zwyczaj ten powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą niedziela u matki. Początkowo co roku w czwartą niedzielę postu odprawiano modły w najbliższej katedrze. W zwykłe niedziele odbywały się one w pobliskich kościołach. Dzień, w którym obchodzono to święto, był wolny od pracy. Do tradycji należało składanie matce podarunków, głównie kwiatów i słodyczy, w zamian za otrzymane błogosławieństwo. Zwyczaj przetrwał do XIX wieku. Ponownie zaczęto go obchodzić po zakończeniu II wojny światowej.
Ja na ręce matek przekazuję ten tort z różą, aby życie upływało słodko usłane różami (ale bez kolców).
Niech ta dekoracja będzie inspiracją dla Was.

 

 

 

 


Składniki na biszkopt:
– Jajka – 6 szt.
– Mąka – 1 szklanka
– Cukier – 1 szklanka
– Kakao – 2 łyżki
Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 3/4 szklani cukru, żółtka z 1/3 szklanki cukru, łączymy ubite składniki razem, delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników.
2. Całe jajka ubijamy do puszystości z cukrem, łączymy z przesianą mąką i kakao.
Przelewamy do formy na dnie której wykładamy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu delikatnie objeżdżamy formę nożem aby oddzielić biszkopt od formy i wyjmujemy na paterę. Dowolnie dekorujemy.
Składniki na krem:
– 400ml śmietany kremówki 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– fix do śmietany op.
Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fix. Uzyskamy puszysty i delikatny biały krem śmietanowy. Aby uzyskać krem kolorowy użyjmy barwników w żelu lub proszku.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ