Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Wegańskie

Czekoladowy tort z truskawkami

Pyszne wypieki z czekoladą, które sprawdzą się doskonale na przeróżne okazje – klasyką wśród wypieków – nasz doskonały tort czekoladowy. Pięknie wykończony truskawkami, mocno czekoladowy i bardzo smaczny.

Składniki:
Ciasto:
– 200 gram mąki
– 28 gram kakao
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 gram cukru
– 120 ml oleju
– 240 ml gorącej wody
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżki octu
– wanilia
MASA:
– 250g czekolady gorzkiej
– 180ml kremu kokosowego
– 100ml bitej śmietany (może być wege)
– 100g truskawek
OZDOBY:
– 250g truskawek + czekolada
Przygotowanie ciasta: wymieszać – mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier. Do gorącej wody wsypać kawę – rozpuścić, dodać olej, wanilię, ocet – wymieszać. Teraz połączyć suche składniki z mokrymi, mieszać aż uzyskamy jednolite ciasto. Przelać do 3 równych foremek, piec ok 15min – 180 stopni. Wyjąć z foremek, przestudzić.
Przygotowanie masy do wypełnienia: podgrzać krem kokosowy (twarda warstwa z puszki mleczka kokosowego), dodać do czekolady – wymieszać aż do rozpuszczenia, odstawić na 10min.
Po wystudzeniu miksować przez chwilę aż do uzyskania konsystencji podobnej do musu – uwaga zbyt długie miksowanie może powodować oddzielanie się wody.
Na pierwszą warstwę położyć masę z czekoladą, na drugą ubitą śmietanę z pokrojonymi truskawkami.
Całe ciasto przykryć warstwą masy z czekoladą. Można wyrównać lub przejechać łopatką z ząbkami i udekorować truskawkami zanurzonymi w czekoladzie.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ