Pianka ptasie mleczko

Bardzo puszysty, piankowy deser, poza cukrem w galaretce nie dodaję więcej a jest słodkie. Używając galaretki cytrynowej, otrzymamy orzeźwiający smak.
Składniki:
– 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
– 1 litr wody
– 2 opakowania galaretki (truskawkowa, cytrynowa lub inna)
– cienki biszkopt (2-3cm wys.)
Szklanką o średnicy 6 cm wykrawać w biszkopcie krążki. Ze sztywniejszej foli spożywczej zrobić obręcze o wysokości ok 8cm. i średnicy 6 cm. Krążki biszkoptów umieścić na dnie każdej obręczy.
Galaretki rozpuścić w osobnych pojemnikach, wystudzić. Jedną galaretkę miksować mikserem i stopniowo dodawać mleko skondensowane, miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Piankę wylewamy na ciasto, odstawiamy do schłodzenia. Teraz wylewamy na piankę warstwę drugiej galaretki, po stężeniu dekorujemy owocami.



Smacznego.

Dodaj komentarz