Tort orzechowy – nie tylko na urodziny

Tort orzechowy, mięciutki, puszysty i bardzo smaczny – właśnie taki “chodził” za mną od jakiegoś czasu. Nadarzyła się okazja urodzinowa, postanowiłam obdarować takim tortem orzechowym solenizantkę. Biszkopt pięknie wyrósł a to już połowa sukcesu, reszta to kremy i dekoracja. Wypróbujcie! warto.
Składniki:
– 8 jajek
– 130g drobnego cukru
– 130g mąki tortowej
– 200g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
– 1 cukier wanilinowy
– 2 łyżki mocnej kawy
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 2 szk śmietany 36%
– 1/2 szk cukru pudru
– cukier wanilinowy
Polewa błyszcząca:
– 65g cukru
– 200ml wody
– 5 łyżek mleka
– 35g kakao
– 7g żelatyny
Poncz:
– 130ml zaparzonej mocnej kawy
– 4-5 łyżki whisky lub wódki
Dodatkowo: powidła śliwkowe.
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielmy żółtka od białek. Najpierw ubijamy białka dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej masy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ubijamy do wyczerpania żółtek. Resztę robimy łopatką.
Wsypujemy połowę orzechów i połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników, dosypujemy resztę mąki, orzechy, wlewamy kawę, szczyptę soli. Ciasto wlewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy ok. 60 minut.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do naczynia miksera, miksując dodajemy stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy, pod koniec dodajemy serek mascarpone.
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nasączamy ponczem, rozsmarowujemy cienką warstwę powideł śliwkowych (może być inny dżem według naszego uznania) i przykrywamy kremem śmietanowym. Układamy  warstwę biszkoptu – również nasączamy ponczem kawowym. Ja wykorzystałam domowej roboty adwokat czekoladowy – zawsze robię gęsty, można łyżeczką nabierać jak lody – wpadłam na pomysł i drugą warstwę biszkoptu posmarowałam adwokatem i na to dopiero krem śmietanowy. Jest to wersja dla dorosłych, dla dzieci nie dodaję alkoholu.
Ostatnią warstwą biszkoptu zakańczamy tort, nasączamy ponczem, nakładamy krem na górę i boki, wyrównujemy.
Przygotowanie polewy błyszczącej:
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao i stawiamy na ogniu.
Podgrzewamy mieszając do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Teraz wystarczy wystudzić i polać polewą tort, rozprowadzić po całym torcie.


Dekoracja zależy od naszej wyobraźni. Ja użyłam kremu śmietanowego, czekolady i miechunki jadalnej.
Smacznego.

Dodaj komentarz