Ciasto grzybek, oryginalny, niesamowity, piękny, oszałamiająco pyszny. Uwielbiam chodzić na grzyby, dlatego tegoroczny tort urodzinowy wykonałam w kształcie grzyba. Pozostałe figurki są odzwierciedleniem tego co spotkałam w tym roku w lesie. Taki tort podbije twoich gości. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort na urodziny! Jak sprawić, by twój tort urodzinowy z mascarpone, jagodami, wiórkami, kiwi, był piękną dekoracją! ? Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Dzień urodzin jest wspaniałą okazją aby wypróbować ten przepyszny przepis.
Składniki:
– 2 jajko
– 160g cukru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 serek mascarpone
– 2 szk kremówki 30%
– 1/2 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
– opcjonalnie fix do śmietany
Jajka i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli, ucieramy. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy ciasto na tyle porcji ile będzie figur (lub literek i cyfr x2) i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej, dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Pod koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic dowolnej figury, wycinamy (w tym przepisie pokazano figurę grzybka).
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy grzybka, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe listki, zajączka, żuczka i pieczemy razem z grzybkami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na pierwszego grzybka za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – jagody na kapelusz, pomarańcza jest miąższem grzybka, nóżkę grzybka posypujemy wiórkami. (Można dekorować według uznania).
Żuczka, zajączki i listki malujemy rozpuszczoną czekoladą.
Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin aby ciasto zmiękło.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..