Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Zwijane ogórki w zalewie octowej

Delikatne ogórki z dodatkiem papryki o lekko kwaskowym smaku octowym, super dodatek do wędliny.
Do przygotowania potrzebujemy:
– słoiki litrowe
– ogórki zielone
– papryka czerwona słodka
– 2-3 ząbki czosnku na słoik
– koper
– zielona natka pietruszki
– mała ostra papryka chili
– pieprz do smaku
Zalewa:
– 1 litr wody
– 1 płaska łyżka soli
– 2 płaskie łyżki cukru
– 40 ml octu 10%
– 1/2 łyżki gorczycy
– 1 łyżeczka płaska pieprzu w kulkach

Ogórki kroimy bardzo cienko wzdłuż. Najlepiej zrobić to na szatkownicy mandolinie z ustawieniem grubości szatkowania na 2 mm. Można też użyć obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na paseczki.
Do każdego słoika wkładamy baldach kopru, pokrojoną natkę (2-3 gałązki), 2-3 ząbki czosnku, kawałek ostrej papryki, szczyptę pieprzu. Na ogórek kładziemy po paseczku papryki słodkiej i zwijamy jak rolmopsy, układamy do słoików w miarę ciasno.
Litr wody zagotować i zalać ogórki w słoikach, odstawić na 10 minut. Po tym czasie wodę wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy wszystkie składniki zalewy oprócz octu i zagotowujemy. Gorącą zalewę zalewamy ogórki zostawiając trochę miejsca na ocet. Słoiki uzupełniamy octem i zakręcamy.

Ustawiamy denkiem do dołu i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzone wynosimy do spiżarni.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ