Owocowa zupa wiśniowa z makaronem to szybkie słodko-kwaśne danie, które świetnie sprawdza się w czasie letnich upałów, szczególnie gdy podawana jest na zimno.
Zupa wiśniowa – składniki:
– 60 dag wiśni
– 4-5 łyżek cukru
– 1/2 szklanki śmietany
– 1 łyżeczka mąki
– szczypta soli
Przygotowanie
Makaron ugotować al. dente w lekko osolonej wodzie.
Owoce wiśni umyć, wydrylować, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok.15 minut.
Mąkę rozrobić w zimnej (ok.1/2 szklanki) wodzie, wlać do garnka i chwilę pogotować mieszając. Zdjąć z ognia. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej zupy i połączyć z resztą (ja śmietany już nie gotuję).
Zupa bardzo smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Zupę wiśniową podajemy z makaronem.
Smacznego