Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Przekąski na Świąteczno-Noworoczny stół z łososiem i ciastem szpinakowym

Te przekąski są przygotowywane szybko, a nadzienie może być bardzo różne, oferuję swoje opcje, a Ty możesz wymarzyć i użyć dowolnego innego, co lubisz – mięsa, ryb, warzyw. Takie przekąski zdobią każdy świąteczny stół, a zwłaszcza dla wszystkich miłośników łososia. Poza faktem, że przekąski okazują się piękne, są również bardzo smaczne!
Przygotuj wcześniej ciasto szpinakowe przepis tu.


I. Łosoś pod pierzynką
– wędzony łosoś
– serek śmietankowy ze szczypiorkiem
– ciasto szpinakowe
– koper, papryka czerwona
Odkrój pasek z ciasta szpinakowego o szerokości 5-6cm., przykryj plastrami wędzonego łososia następnie rozsmaruj na całej powierzchni serek śmietankowy ze szczypiorkiem. Pokrój w paski, posyp posiekanym koprem. Udekoruj wstążkami wyciętymi z czerwonej papryki.


II. Rozety z serka z czerwonym kawiorem
– ciasto szpinakowe
– wędzony łosoś
– serek mascarpone
– czerwony kawior
– koperek
dodatkowo: obręcz średnica ok. 4cm
Wytnij obręczą kółka z ciasta szpinakowego i wędzonego łososia. Posmaruj serkiem mascarpone ciastko szpinakowe, przykryj wyciętym łososiem, zakończ ciastkiem szpinakowym – również posmarowanym z jednej strony serkiem. Dookoła ciastka wyciśnij rozety z serka – środek wypełnij czerwonym kawiorem. Udekoruj koperkiem.


III. Torcik na słono z szynką i salami
– ciasto szpinakowe
– chleb tostowy
– salami
– ogórek konserwowy
– szynka
– majonez czosnkowy
do dekoracji: liść pietruszki, serek śmietankowy
Z chleba tostowego odkrój skórki. Na szerokość tostu odkrój pasek ciasta szpinakowego, posmaruj cienko majonezem czosnkowym, połóż warstwę szynki, następnie warstwę chleba tostowego również posmaruj majonezem czosnkowym. Połóż jeszcze jedną warstwę szynki, delikatnie majonez czosnkowy, przykryj ciastem szpinakowym. Na środek wyciśnij rozetę z serka śmietankowego.
Ogórek konserwowy pokrój w plasterki ok. 0,5cm, natnij do środka. Salami układaj w falbanę, środek zepnij naciętym ogórkiem, połóż na rozetę. Udekoruj pietruszką.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ