Podczas gdy niektórzy ludzie zawsze mają w kuchni bochenek chleba, ja mam pod ręką paczkę tortilli. Uważam, że są naprawdę niezastąpione, jeśli chodzi o zadowolenie przez cały dzień. Zanim pomyślisz, że tortille są dobre tylko na quesadille, pomyśl jeszcze raz; z tych dyskietek okrągłych z ciasta można wyczarować znacznie więcej.
Przyjemne dla oka i ust rolowane tortille są super łatwą przekąską dla dzieci i dorosłych. Postaw na tradycyjne połączenie kremowego sera, fasoli, wędlin, warzyw i jajek.
Cztery sposoby na pyszne i kolorowe tortille
I. Tortilla z fasolą:
– tortilla
– puszka fasoli czerwonej
– łyżka soku z cytryny
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki ostrej papryki
– sól i pieprz do smaku
– łyżka oliwy z oliwek
– kilka liści kapusty pekińskiej
Dodatkowo: ogórek zielony, pomidor, cebula, kapusta pekińska (można użyć sałaty), koper
Fasolę czerwoną z puszki wylej na sitko, przelej wodą. Fasolę przełóż do miseczki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, paprykę chili, łyżkę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Całość rozgnieć widelcem.
Ogórek umyj i pokrój w słupki, pokrój pomidor, cebulę, posiekaj kapustę pekińską i koper.
Dwie łyżki pasty z fasoli przełóż na tortillę, rozprowadź po całej tortilli. Poprósz posiekaną kapustą pekińską, ułóż kilka słupki ogórka zielonego, pół pokrojonego pomidora, pół cebuli, posyp posiekanym koprem. Warzywa możesz doprawić solą i pieprzem. Zwiń jak roladę, odłóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki pokrój na dwu centymetrowe paski.
Smacznego.
II. Tortilla z szynką i warzywami:
– tortilla
– 100g serka śmietankowego
– łyżka śmietany
– sól i pieprz do smaku
– ząbek czosnku
– szynka
– kukurydza konserwowa
– ogórek zielony
– papryka czerwona
– kapusta pekińska
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do serka śmietankowego, dołóż łyżkę śmietany gęstej, dopraw solą i pieprzem.
Ogórek i paprykę umyj, pokrój w słupki.
Na rozłożoną tortillę połóż trochę serka śmietankowego, rozsmaruj. Na połowie tortilli rozłóż posiekaną kapustę pekińską, przykryj szynką, posyp kukurydzą konserwową. Na drugiej połowie połóż 4-5 słupki ogórka i kilka papryk. Całość zwiń jak roladę, odłóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki pokrój na dwu centymetrowe paski.
Smacznego.
III. Tortilla z jajkiem
– tortilla
– 2 jajka
– 6 jajek przepiórki
– papryka czerwona
– szczypior
– serek śmietankowy smak indyjski z konopiami i czarnuszką (indian flavor with hemp and black cumin)
– majonez
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, oddziel białka od żółtek. Posiekaj osobno białka i żółtka. Paprykę pokrój w drobną kostkę, szczypior posiekaj.
Dwie łyżki serka rozsmaruj na tortilli. Układaj kolejno paski 4-5 cm: posiekany szczypiorek, białko jajka, żółtko, papryka. Na szczypiorku ułóż rządek jajek przepiórki – wcześniej zetnij ok. 0,5 cm jajka aby lepiej przylegały do siebie. Na białko i żółtko nanieś rękawem cukierniczym trochę majonezu. Całość zwiń jak roladę, odłóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki pokrój na dwu centymetrowe paski.
Smacznego.
IV. Tortilla z parówką:
– tortilla
– 100g serka śmietankowego
– łyżka śmietany
– sól i pieprz do smaku
– ząbek czosnku
– parówki
– mini papryki czerwone Pepperito
– serek śmietankowy smak indyjski z konopiami i czarnuszką
– posiekane białko i żółtko
– posiekany szczypior
– papryka czerwona pokrojona w kostkę
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do serka śmietankowego, dołóż łyżkę śmietany gęstej, dopraw solą i pieprzem.
Paprykę, białka, żółtka i szczypior dodaj do serka, wymieszaj.
Tortillę posmaruj lekko serkiem o smaku indyjskim, na połowę wyłóż 1,5 łyżki mieszanki warzyw z serkiem śmietankowym, rozsmaruj. Weź dwie papryki mini, odetnij końcówki z obu stron. Do jednej włóż parówkę, w wolne miejsce wciśnij trochę serka o smaku indyjskim, na drugą połowę parówki nałóż drugą paprykę, uzupełnij serkiem. Połóż na tortillę. Całość zwiń jak roladę, odłóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki pokrój na dwu centymetrowe paski.
Smacznego.